prima pagină
statutul asociaţiei
rapoarte de activitate

campanii
proiecte
2%
parteneri
ştiri, articole de presă

galerie foto
 

 

 

 

 

Pentru informaţii, vă rugăm să ne contactaţi pe adresa de e-mail office @transylvanian-adventures.com

Online Users   

 
 
CUMPĂRĂTORUL ECO-CONŞTIENT, o campania derulată în parteneriat cu Asociaţia Green Transylvania

Prezentarea problemei

Suntem afectaţi de criza economică: creşterea şomajului, falimente, recesiune, inflaţie, împrumuturi de miliarde de EURO de la Fondul Monetar Internaţional, introducerea impozitului forfetar, greve… ştiri care ne avertizează în fiecare zi că ceva nu este în regulă în economia României. 

Simţim deja pe propria noastră piele consecinţele schimbărilor climatice: mari canicule şi secete alternate cu ploi abundente şi inundaţii, în timp ce primăvara şi toamna parcă dispar din rândul anotimpurilor. 

Ce are criza economică cu schimbările climatice?

Noi, oamenii, le-am cauzat pe amândouă. Atâta vreme cât cu ocazia cumpărăturilor fâcute zilnic punem în coşurile noastre cartofi din Egipt, ciocolată din Elveţia, usturoi din China, pui din Brazilia, roşii din Grecia, mere din Argentina, nu ne putem aştepta să avem o economie locală stabilă sau vreme normală.
Pe de o parte, economia locală poate fi funcţională numai dacă se bazează pe producţie locală, nu pe import. Prin ignorarea producătorilor locali devenim dependenţi ai ţărilor îndepărtate şi ale marilor corporaţii internaţionale. Dacă nu avem producţie locală, nu avem nici locuri de muncă, nici bani. 
Pe de altă parte transportul produselor importate din ţările îndepărtate cauzează o emisie semnificativă de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră, care este responsabil pentru încălzirea globală şi schimbările climatice. Pe parcursul transportului din China în România, 1 kg de usturoi cauzează 2,5 kg de emisie de dioxid de carbon!

La fiecare cumpărătură, votăm cu banii noştrii. Noi decidem ce punem în coş. Noi decidem pe cine sprijinim cu banii noştrii. Aşa putem deveni zilnic susţinători ai poluării mediului, ai folosirii chimicalelor sau ai exploatării economice etc.

Credem că cetăţenii României nu sunt conştienţi de faptul că prin alegerea corectă a diferitelor produse, ar putea minimaliza impactul negativ asupra mediului şi asupra economiei locale, generat indirect de consumul lor zilnic. 

Soluţia propusă

Vom organiza o campanie de informare-conştientizare denumită CUMPĂRĂTORUL ECO-CONŞTIENT cu scopul de a modifica atitudinea consumatorilor/cumpărătorilor. 

Ce înseamnă a fi un „cumpărător eco-conştient”?

Cumpărătorul eco-conştient: alege produsele locale, obţinute cu impact cât se poate de redus asupra mediului şi ambalate ecologic; nu se lasă manipulat de ofensiva reclamelor şi marketingului; evită cumpărarea produselor de unică folosinţă sau de prisos inclusiv a pungilor; evită produsele alimentare tratate cu chemicale sau modificate genetic; avantajează magazinele şi pieţele locale faţă de hipermarketurile multinaţionale; cumpără produsele care-i satisfac necesităţile zilnice şi nu se lasă sedus de ambalajele atractive; citeşte etichetele şi se gândeşte  înainte de a cumpăra un produs; etc.

Obiectivele noastre:

1. Identificarea produselor locale şi/sau a produselor obţinute cu impact mai redus asupra mediului, respectiv realizarea parteneriatelor cu societăţile comerciale producătoare ale acestora.
2. Informarea şi conştientizarea cumpărătorilor despre tipurile de impacte indirecte asupra mediului a produselor comercializate, respectiv promovarea produselor locale şi/sau produselor obţinute cu impact mai redus asupra mediului.
3. Implicarea prin parteneriate a altor ONG-uri din Transilvania în diseminarea informaţiilor şi în conştientizarea populaţiei.  
4. Încurajarea centrelor comerciale să include în oferta lor o gamă mai largă de produse locale şi/sau obţinute cu impact mai redus asupra mediului.

Principalele activităţi planificate:

•    Realizarea unei baze de date cu produsele locale.
•    Realizarea materialelor de campanie: suprafaţă on-line, broşură informativă şi fluturaşe
•    Realizarea parteneriatelor cu mass-media şi cu alte ONG-uri interesate
•    Organizarea unor acţiuni de campanie (diseminare materiale informative şi manifestări)
•    Încurajarea centrelor comerciale în a include în oferta lor o gamă mai largă de produse locale. Organizarea unei strângeri de semnături.

.........................................................................................................................................

 

 
 
 
 
.:: copyright © 2004 -2009.  All rights reserved ::.